یکی از مطالب مورد بحث در قرارداد ها لزوم و یا عدم لزوم شرط داوری در قرارداد است . آنچه این شرط را مهم می کند ، امکان صدور رای داور است که به شخصی که قاضی دادگستری نیست اجازه صدور رای میدهد . البته این رای قابل ابطال است لیکن اگر تمامی شرایط قانونی رعایت شود و نسبت بدان اعتراضی صورت نگیرد ، همین رای قابلیت اجرا دارد و برای آن از سوی دادگاه اجرائیه ای صادر می شود که با اجرائیه دادنامه های صادره از دادگاه تفاوتی نخواهد داشت.
اشخاص حقیقی امکان بهره مندی از حق داوری را دارند و اشخاص حقوقی نیز با رعایت شرایط قانونی که برایشان تعیین شده این امکان را خواهند داشت. به موجب قانون ارجاع دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی به داوری پس از تصویب هیات وزیران و اطلاع مجلس شورای اسلامی صورت میگیرد. در مواردی که طرف دعوا خارجی و یا موضوع دعوا از موضوعاتی باشد که قانون آن را مهم تشخیص داده، تصویب مجلس شورای اسلامی نیز ضروری است.
داور بایستی چه شرایطی داشته باشد؟
اول اینکه باید بدانیم ، به موجب قانون این اشخاص را حتی با تراضی نمی توان به عنوان داور تعیین کرد:
اشخاصی که فاقد اهلیت قانونی هستند.
اشخاصی که به موجب حکم قطعی دادگاه و یا در اثر آن از داوری محروم شده اند .
بهترین انتخاب ، تعیین شخصی است که اطلاعات حقوقی کافی داشته و از قواعد و قوانین تعیین شده آگاه باشد و ضمن اینکه نسبت به قرارداد و شروط آن به صورت کامل مطلع باشد.
مطلب دیگر این است که به موجب قانون در مواردی که مقرر گردیده است حل اختلاف به یک نفر داور ارجاع شود و طرفین نخواهند یا نتوانند در انتخاب داور تراضی نمایند و نیز در صورتی که داور یکی از طرفین فوت شود، یا استعفا دهد و طرف نامبرده نخواهد جانشین او را معین کند و یا در هر موردی که انتخاب داور به شخص ثالث واگذار شده و آن شخص از تعیین داور امتناع نماید یا تعیین داور از طرف او غیر ممکن باشد، هر یک از طرفین میتوانند با معرفی داور مورد نظر خود وسیله اظهارنامه از طرف مقابل درخواست نماید که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه نظر خود را در مورد داور واحد اعلام کند و یا حسب مورد در تعیین جانشین داور متوفی یا مستعفی یا داوری که انتخاب او وسیله ثالث متعذر گردیده اقدام نماید. در صورتی که با انقضای مهلت اقدامی به عمل نیاید ذی نفع می تواند حسب مورد برای تعیین داور به دادگاه مراجعه نماید . همانطور که در شماره پیشین آمد ، ذی نفع قرارداد در واقع طرفین قرارداد هستند به علت اینکه داوری قرارداد بین اشخاصی است که آن را منعقد کرده اند و شخصی که قرارداد داوری را امضا نکرده باشد ، نمی تواند از داور تقاضای صدور رای نماید مگر اینکه با طرفین ، در ارجاع امر به داوری تراضی نماید.
زمانی که به طور مثال در مورد قرارداد مشارکتی ، اختلافی رخ می دهد و در قرارداد داور تعیین شده است و اصطلاحا قرارداد داوری یا شرط داوری تنظیم گشته ، لازم است اطلاعاتی داشته باشیم و بدانیم که چگونه به نحو صحیح از داور درخواست رسیدگی داشته باشیم:
اول مدت زمانی است که می توان اختلاف را نزد داور مطرح کرد: درمواردی که طرفین به موجب قرارداد ملزم شده اند که در صورت بروز اختلاف بین آنان شخص یا اشخاص معینی داوری نماید اگر مدت داوری معین نشده باشد مدت آن سه ماه و ابتدای آن از روزی است که موضوع برای انجام داوری به داور یا تمام داوران ابلاغ میشود. این مدت با توافق طرفین قابل تمدید است.
دوم پس از اینکه طرفین درخواست خود را به صورت کتبی برای داور ارسال کردند داور برایشان جلسه تشکیل می دهد و زمان جلسه را به طرفین اطلاع می دهد که بهتر است نحوه اطلاع داور در قرارداد تعیین شود.
سوم طرفین حاضر می شوند و داور نهایتا رای صادر می کند و اظهارات طرفین را در رای خود می آورد و به موجب دادخواستی تحت عنوان ابلاغ رای داور خود و یا وکیل او اقدام به ثبت دادخواست می کند . بایستی رای داور برای هر دو طرف ابلاغ شود.
چهارم پس از ابلاغ رای یا طرف مقابل اقدام به اعتراض به رای می کند و یا دادخواست ابطال آن را می دهد . اگر در همان زمانی که می تواند اعتراض کند ، اعتراض خود را به درستی مطرح کند که اجرای رای به پس از رسیدگی موکول می شود در غیر اینصورت ، پس از قطعیت رای ، دادخواست دیگری از سوی محکوم له و نه داور ، تقدیم می گردد جهت اجرای رای داوری و با همین عنوان هم مطرح می شود . مطلب حائز اهمیت این است که در این مرحله محکوم علیه با طرح دادخواست ابطال رای داوری نمی تواند مانع اجرای رای شود بلکه بایستی ابتدا ادعای خود را ثابت و سپس اقدام به متوقف کردن اجرای رای کند.
قرارداد داوری می تواند جنبه های مثبت و یا منفی داشته باشد . مثبت از جهت اینکه شما نیازی به پرداخت هزینه دادرسی و طرح دادخواست در دادگاه و پروسه طولانی تعیین جلسه را نداشته باشید و به سرعت به اجرای آن برسید و منفی از جهت اینکه اگر طرف مقابل آگاه باشد و اقدام به اعتراض کند و رای داوری با اعتراض و یا ابطال مواجه شود ، برای دعوی و مرافعه خود مشکلاتی بیش از پیش ایجاد خواهید کرد چرا که نه تنها به مراحل رسیدگی ، مراحلی اضافه می شود بلکه ممکن است، داور در رای خود بسیاری از مفاهیم حقوقی را به علت بی اطلاعی و یا اطلاع کم اشتباه عنوان کند و در اجرای آن نیز به مشکلات عدیده ای برخورد کنید.
در نهایت توصیه می شود جهت تنظیم قرارداد داوری ، اول آگاهی حقوقی داور و یا داوران را بسنجید و دوم از قوانین و زمان های تعیینی که در قانون تعیین شده است اطلاع کافی داشته باشید .
باسلام واحترام خدمت وکیل پایه یک دادگستری خانم مهتاب سحابی
احتراماً به استحضار میرساند اینجانب عبداله زبردست ساکن استان قزوین( شهرستان البرز)
موضوع: بطلان رأی داوری و تایید انفساخ یا خیار شرط مبایعنامه به جهت تحقق شرط.
اینجانب مطابق مبایعنامه عادی در مشاوره املاک یک دستگاه آپارتمان به شخصی پيش فروش نموده و در بند(۳)متن قرارداد برای پرداخت هر یک از اقساط ثمن مورد معامله مواعدی تعیین گردیده شده است و همچنین در بند(۴) قرارداد خریدار متعهد گریده است در تاریخ مقرر جهت پرداخت الباقی ثمن معامله در دفترخانه حاضر گردد. وطرفین در بند(۱۰) قراداد [ به صورت دست نویس] با تراضی یکدیگر شرط نمودهاند <>
با عدم اجرای تعهدات قراردادی از جانب خریدار(عدم پرداخت اقساط ثمن در موعد وعدم حضور در دفترخانه) و با تحقق شرط، قرارداد فسخ و منحل گردیده است.
خریدار بعد از عدم اجرای تعهدات قراردادی به همراه ۳نفر و یک وکیل دادگستری به بنده مراجعه نموده و به درخواست و پیشنهاد شخص خریدار در حضور شاهدین تقاضای اقاله( تفاسخ ) مبایعنامه را نموده و عنوان نموده است که کلیه مبالغی که بابت ثمن معامله پرداخت نموده است را مسترد نمایند و مبلغ یکصد میلیون تومان نیز بیشتر به پرداخت گردد تا ایشان نیز متضرر نشود. واین توافق بین طرفین در حضور شاهدین صورتجلسه تنظیم گردیده شد.
*بعداز آن خریداربه همراه وکیل محترم مخفیانه به داوری مراجعه نموده و طرح دعوا نموده و درخواست تحویل مبیع و مطالبه وجه التزام قراردادی بابت عدم انجام تعهدات قراردادی از جانب فروشنده( عدم حضور فروشنده درتاریخ مقرر در دفترخانه) عنوان نموده است
( لازم به توضیح است که در مبایعنامه به صورت چاپ شده عنوان شده بود که به تمام اختلافات احتمالی طرفین در مرکز داوری رسیدگی میشود و طرفین در مدت زمان داوری و نحوه ابلاغ توافقی صورت نگرفته است) ، خریدار با دو نفر از داوران که از قضات بازنشسته دادگستری و دارای پروانه وکالت هستند تبانی نموده است و تاریخ قبول داوری و تشکیل اولین جلسه رسیدگی در مورخ ۱۴۰۱/۲/۸ دریک روز انجام شده است و داوران یک ساعت قبل از شروع جلسه رسیدگی به صورت تلفنی تماس گرفته و فرمودند که خریدار ازشما شکایت کرده است و یک ساعت دیگر در جلسه رسیدگی حضور پیدا نمایید و بنده در جلسه داوری حضور پیدا نموده و به داوران اعلام نمودم که که مطابق شروط قراردادی در متن مبایعنامه، قرارداد طرفین به دلیل عدم اجرای تعهدات قراردادی فسخ و منحل گردیده شده است و همچنین به خریدار اظهارنامه اعلام فسخ نیز ارسال شده است و با فسخ قرارداد شرط داوری نیز باطل شده است. داوران دلایل ابرازی اینجانب توجهی نکرده، و بنده درخواست تایید فسخ مبایعنامه عنوان نمودم ، ولی متاسفانه داوران بدون اسناد ومدارک مبادرت به صدور رای غیر متقن نمودند و بنده به پرداخت مبیع و پرداخت وجه التزام قراردادی بابت عدم انجام تعهدات قراردادی محکوم نمودند و بابت عدم پرداخت وجه التزام قراردادی از سوی بنده ، دادگاه ساختمان مسکونی بنده توقیف و مزایده فروش گذاشتند.
ایرادات رای داوری:
۱_ رای داوری خارج از مهلت قانونی سه ماهه صادر شده است
تاریخ قبول داوری ۱۴۰۱/۲/۸
تاریخ صدور رای داوری ۱۴۰۱/۵/۹
تاریخ ابلاغ رای داوری توسط فرد ناشناس ۱۴۰۱/۵/۱۰
عدم تحویل رای داوری توسط داوران به دفتر دادگاه و عدم ابلاغ قانونی دادنامه رأی داوری از سوی دفتر دادگاه به محکوم علیه( تا هم کنون)
۲_ عدم رعایت اصول دادرسی و اصل تناظر
۳_ داوران به جهت فنی بودن موضوع به کارشناسی ارجاع نمودند و نظریه کارشناس در تاریخ ۱۴۰۱/۵/۴ به اینجانب ابلاغ گردیده شده است و داوران قبل از پایان مهلت قانونی اعتراض به نظریه کارشناس مبادرت به صدور رای نموده اند
۴_ خارج نمودن اسناد و مدارک از داخل پرونده( شماره گزاریهای صفحات پرونده خط خوردگی دارند)
۵_ عدم توجه و رسیدگی به خواسته اینجانب و دلایل ابرازی
۶_ عدم وجود امضای داوران در رأی صادره و صورتجلسه داوری
۷_ رای توسط داورانی صادر شده است که مجاز به رسیدگی و صدور رای نبودند( داور قاضی بوده)
۸_ یکی از داوران که در دومین جلسه رسیدگی حضور داشته است و نام او در صورتجلسه داوری ذکر نشده است و از قضات بازنشسته دادگستری و دارای پروانه وکالت هستند مجدد در دادگاه وکالت خواهان داوری را برعهده داشتند
۹_ رای داوری بدون اسناد و مدارک صادره شده حتی یک مورد.
۱۰_ عدم احراز ومشاهده اسناد ومدارک و احراز صحت مدارک مورد ادعای خواهان داوری ( برگه اعلام حضور)
و بسیار ایرادات دیگر ، لذا خانم سحابی حق و حقوق بنده واقعاً توسط اين اشخاص که جزء اشخاص فاسد جامعه محسوب میشوند صادر گردیده شده است و به جهت اینکه داور خود سابقا از قضات دادگستری و ریس دادگستری کل استان قزوین بودند به خواسته بنده توجهی نمینمایند و بنده هرکجا که جهت احقاق حق خویش مراجعه مینمایم این اشخاص فاسد با نفوذ خود برایم مانع ایجاد میکنند، واقعا دیگه نمیدونم چیکار کنم ، از جنابعالی تقاضا دارم در صورتی که اگر برای احقاق حق تضعیف شده بنده ، اگر راهکار قانونی وجود دارد بفرمایید تا بنده حضوری خدمت شما برسم و اگر که راهکاری وجود ندارد که دیگر هیچ . با تجدید مراتب احترام عبداله زبردست( قزوین) ۰۹۱۹۲۸۲۴۱۴۳
با سلام و احترام
سوالتون مشخص نیست
اگر می خواهید بدانید با این کیفیت رای داوری را باطل خواهید کرد به نظر می رسد که این امکان وجود دارد
ولی بیشتر روی انحلال و اعلام فسخ مانور دهید و پس از آن موارد دیگر را نیز مطرح کنید.