قرارداد اجاره به شرط تملیک
این قرارداد در واقع یک قرارداد اجاره ای است که با پرداخت آخرین مبلغ و اقساط قرارداد موجب می شود مورد قرارداد به نام مستاجر منتقل گردد و این قاعده بنا به قرارداد فی مابین تعیین می گردد .
به موجب ماده 57 آئین نامه اعطائی تسهیلات بانکی مصوب 14/02/1362 اجاره به شرط تملیک عقد اجارهای است که در آن شرط شود مستأجر در پایان مدت اجاره و در صورت عمل به شرایط مندرج در قرارداد، عینمستأجره را مالک گردد .در واقع در قانون مدنی این نوع قرارداد قید نشده و صرفا قسمتی از این قرارداد که تابع قانون اجاره است در قانون مدنی قابل استناد است و تعریف این قرارداد در آئین نامه اعطائی تسهیلات بانکی آمده است .
یکی از مهم ترین قواعد این قرارداد این است که مدت اجاره به شرط تملیک نباید از طول عمر مفید اموال تجاوز نماید و مبدأ محاسبه طول عمر مفید و تاریخ شروع بهرهبرداری،به تشخیص بانک، خواهد بود و اینکه معاملات اجاره به شرط تملیک اموالی که طول عمر مفید آنها کمتر از دو سال باشد برای بانکها ممنوع است .
ضمن اینکه بانکها مکلفند، در قراردادهای تنظیمی خود در ارتباط با عملیات مضاربه، معاملات اقساطی، اجاره به شرط تملیک، نسیه، سلف و قرضالحسنه قیدنمایند که قراردادهای مذکور، براساس توافق حاصله، در حکم اسناد لازمالاجرا و تابع آییننامه اجرایی اسناد رسمی است.
در واقع این نوع قرارداد جهت واگذاری آسان مسکن به اشخاص تعبیه شده است .
در صورتی که اقساط قرارداد یا اجاره های قرارداد پرداخت نگردد چه عواقبی برای مستاجر به همراه دارد؟
عدم پرداخت اقساط اجاره از سوی گیرنده وام بانکی اجاره به شرط تملیک (مستاجر) موجب حق فسخ برای بانک وام دهنده (موجر) و تقاضای تخلیه می شود .
دادنامه ای که با موضوع تایید فسخ قرارداد و تخلیه ملک ثبت شده است با استناد به مواد قانون مدنی و قوانین بانکی و آئین نامه های بانکی و قوانین اجاره و حکم به فسخ قرارداد و تخلیه و انتزاع ید مستاجر از عین مستاجره موضوع قرارداد صادر شده است و مستاجر به سبب عدم انجام تعهدات قراردادی که در واقع عدم پرداخت اجاره بوده است موجب بر هم خوردن این قرارداد گشته است .
بدون دیدگاه