در شماره پیشین در مورد خیارات و شرایطشان مطالبی گفته شد اکنون لازم است در مورد سقوط خیارات و اینکه چگونه ممکن است در قراردادی خیارات اسقاط و یا غیر قابل استفاده شود بگوییم:
برخی در قراردادشان اقدام به اسقاط خیارات می کنند و با این جمله “اسقاط کافه خیارات” و یا اسقاط برخی خیارات را نام می برند. اینگونه دیگر امکان بهره بردن از حق فسخی که خیارات در اختیارشان می گذارد را از خود سلب و ساقط می کنند.چرا که خیارات ، حقوقی هستند که قابل اسقاط است و تنها در راستای قرارداد می توان از حق فسخ یک قرارداد بهره برد و در صورتی که ضمن قراردادی حقوق مفروض قانونی اسقاط گردند دیگر چاره ای برای خریدار نمی ماند جز الزام به انجام تعهدات و قرارداد پابرجاست.
در نظر داشته باشیدکه اسقاط ارادی غبن بلا اشکال است لیکن اگر مغبون با تصور اینکه تفاوت قیمت در حدود غبن معمول و متعارف است ولی پس از عقد متوجه تفاوت قیمت فاحش شود ، در این حالت خیار غبن پابرجاست ، به خصوص اگر تقلبی به کار رفته باشد.دقیقا به همین علت است که در قرارداد ها صریحا نوشته می شود اسقاط کافه خیارات ولو غبن فاحش .
بنابراین موارد گفته شده یکی از موارد از بین رفتن خیارات مفروض قانونگذار است. اما بایستی بدانیم که حتی در صورت وجود خیارات نیز ممکن است شما امکان استفاده از خیارات را از دست بدهید که باید بررسی شود که چگونه این امر محقق می شود: یکی از موارد عدم اقدام به موقع است چرا که می دانیم اقدام به موقع لازمه بهره بردن از خیارات است و با توجه به فوری بودن اکثریت خیارات نقش مهمی را ایفا می کند.
فوری بودن به چه معناست ؟
فوری بودن به معنای این است که به محض اطلاع از وقوع شرایط جهت استفاده از خیارات ، اقدام قانونی جهت فسخ قرارداد صورت داده شود. فرضا با ارسال اظهارنامه و اعلام اراده در فسخ قرارداد.
حال در صورتی که شما به جای اینکه طی اظهارنامه ای اعلام اراده کنید اقدام به پرداخت الباقی ثمن نمایید و یا هر گونه تعهد دیگری در خصوص قرارداد ، در واقع خودتان به صورت ضمنی از حق فسخی که به موجب خیارات حاصل می شود ، عدول کرده اید .
البته یادمان باشد اقدامات ذی نفع خیارات است که در بقای خیارات و یا اسقاط آن ها تاثیر گذار است و فرضا اگر کسی که دیگری را مغبون کرده است بخواهد با پرداخت تفاوت قیمت خیار را از بین ببرد ، خیار پابرجاست و در این مورد صریحا ماده قانونی داریم .
با در نظر گرفتن مطالب گفته شده ، شاید تصور کنید تنها راه فسخ یک عقد همین خیارات است لیکن اینگونه نیست و ممکن است حق فسخ و یا انفساخ در رابطه با ایفای تعهدات طرفین نیز وجود داشته باشد.حتی اگر طرفین خیارات را اسقاط کنند و در قرارداد شرطی درج کنند که در واقع خیارات را در عقد جاری بداند و از الفاظ متفاوت از خیارات استفاده کنند ، در این صورت می توان بر این نظر قائل بود که اراده باطنی طرفین امری است که در هر قراردادی دارای اولویت است و خیارات پابرجا خواهد ماند.
در همین زمینه بخوانید:
بدون دیدگاه