منظور از دعوای خلع ید چیست؟
این دعوی دعوی است که لزوما توسط مالک رسمی و قانونی ملک مطرح میشود و در شرایطی که مالک دعوی دیگری علیه متصرف ملک نمی تواند طرح کند. به بیان ساده متصرف ملک بدون اجازه مالک، ملک را تصرف کرده و یا شریک مشاعی اوست و ملک را بدون اجازه شریکش تصرف کرده است.
شریک مشاعی کیست؟
افرادی که اسناد مشاعی دارند به معنای این است که در ذره ذره ملک شراکت دارند و سهم هیچ یک، مشخص و تفکیک نشده است.
چه قانونی بر شراکت آنها حاکم است؟
به موجب مواد 581-582 و 583 قانون مدنی شرکای مشاعی حق تصرف مادی در ملک مورد شراکتشان (مشاعی) ندارند و البته میتوانند سهم خود را به صورت سندی منتقل کنند لیکن اجازه دخل و تصرف در مال بدون رضایت شرکای دیگر ندارند.
دعوای خلع ید علیه شریک مشاعی امکان پذیر است؟
پاسخ این سوال بله است. هر شریکی که بدون اجازه دیگران در مال مشاعی تصرف مادی داشته باشد، شرکا می توانند علیه ایشان دعوی خلع ید مطرح کنند و علاوه بر آن اجرت المثل استفاده از ملک را نیز از او مطالبه کنند.
اجرت المثل استفاده از ملک چیست؟
استفاده از هر ملکی دارای ارزشی است و برای آن بهایی تعیین می شود.بهای ملک با نظر کارشناس تعیین می گردد که این بها اگر در قراردادی تعیین شود به عنوان اجرت المسمی است و اگر در قراردادی نیاید و بهایی از پیش تعیین نشده باشد با نظر کارشناس تعیین می گردد که به آن اجرت المثل می گویند.
وظیفه وکیل در این دعوی چیست و چه قوانینی مرتبط با این دعوی است؟
وکیل با طرح دعوی صحیح و پیش از طرح دعوی تهیه مدارک در جهت اثبات تصرفات غیر قانونی متصرف، می تواند به مالک در جهت احقاق حق خود یاری رساند و با توجه به اینکه این دعوی یک دعوی تخصصی محسوب می شود بایستی از وکیل مسلط به قوانین مربوطه کمک گرفته شود. قوانین مرتبط با این دعوی شامل قانون اداره ثبت اسناد و املاک و قانون مدنی و سایر قوانین مرتبط میباشد و دانستن قوانین به تنهایی کافی نیست بلکه تفسیر صحیح از آن تعیین کننده است. بنابراین صرف دانستن مواد مرتبط کفایت نمیکند.
بدون دیدگاه