در ابتدا دادنامه ای مرتبط با این موضوع بیان می دارم و در انتها به بیان ساده تر پاسخ سوال آورده خواهد شد .
رأی دادگاه بدوی
خواهان دعوی به طرفیت چند ارگان دولتی اقدام به طرح دعوی ابطال سند مالکیت نموده و بدین ترتیب رسیدگی شده است :
با عنایت به جامع محتویات پرونده ، جری تشریفات قانونی ، دعوت طرفین استماع اظهارات وکیل محترم خواهان و مدافعات نمایندگان حقوقی حاضردرجلسه رسیدگی مورخ و مداقه در لوایح تقدیمی آنان ، سازمان مسکن و شهر سازی استان تهران درمقام دفاع بیان داشته است تملک پلاک مورد ترافع در اجرای ماده 9 قانون اراضی شهری صورت گرفته است و حسب مفاد رای وحدت رویه شماره 544-69/11/30 هیات عمومی دیوان عالی کشور ، رسیدگی به دعوی ابطال سند مالکیت و انتقال ملک منوط به ابطال اقدامات سازمان زمین شهری و صدور رای از دیوان عدالت اداری می باشد نظر به اینکه اولاً : به موجب نظریه کارشناس رسمی دادگستری که از اعتراض موجه ومدلل طرفین مصون باقی مانده است و به لحاظ عدم مباینت با اوضاع و احوال حاکم بر پرونده قابل پیروی می باشد ، ششدانگ یک قطعه زمین به مساحت به موجب سند دفتر اسناد رسمی مع الواسطه به آقای ز.الف. الف. انتقال یافته و نامبرده نیز ششدانگ پلاک مزبور را به موجب سند انتقال قطعی همان دفترخانه به مورث خواهانها انتقال داده است که به علت عدم ثبت خلاصه معامله سند مزبور در دفتر املاک ، انتقال دهنده به جای مرحوم م. الف. ، آقای ز.الف. الف. قید شده است وحسب رای هیات نظارت استان ، ثبت آن دردفتر املاک بلا اشکال دانسته شده است ثانیاً همانطور که کارشناس محترم در نظریه خویش آورده است ، خوانده ردیف اول هیچ نقشی درتنظیم و امضاء سند دفترخانه نداشته و بعداً هم ادعائی ننموده تا این فرض مطرح شود که آقای ز.الف. الف. ملک را یک بار با سند به آقای م. الف. فروخته و مجدداً همان ملک را با سند تهران به وزارت مسکن و شهرسازی فروخته باشد و بر این اساس وجود تعارض بین اسناد و دفتر را مردود اعلام نموده است براین اساس دادگاه دعوی خواهان را قابل پذیرش ندانسته و به استناد ماده 1257 قانون مدنی حکم بر بطلان آن صادر واعلام می نماید رای صادره حضوری و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد ودرخصوص دعوی خواهان به طرفیت خوانده ردیف پنجم نظربه اینکه دعوی توجهی به آن سازمان ندارد به استناد ماده 89 ناظربه بند چهارم ماده 84 همان قانون قرار رد دعوی خواهان صادر و اعلام می نماید قرار صادره ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر دردادگاه تجدیدنظراستان می باشد.
رأی دادگاه تجدیدنظر استان
درخصوص درخواست تجدیدنظرخواهی نسبت به دادنامه شماره فوق صادره از شعبه … دادگاه عمومی حقوقی در قسمتی که مشتمل بر صدور حکم به بطلان دعوی تجدیدنظرخواهانها مبنی بر ابطال اسناد مالکیت رسمی ، تنظیمی در دفتر اسناد رسمی نسبت به پلاک ثبتی بانضمام خسارات دادرسی که با التفات به رسیدگی بعمل آمده و نحوه استدلال دادگاه بدوی نظر به اینکه پلاک ثبتی در اجرای ماده 9 قانون اراضی شهری به تملک دولت درآمده (صرفنظر از اینکه مالک چه کسی باشد) و حسب اعلام سازمان راه و شهرسازی بهای ملک به صندوق ثبت محل تودیع و کلیه تشریفات قانونی پلاک مورد ترافع از ناحیه دولت رعایت گردیده لذا به صراحت رای وحدت رویه شماره 544-69/11/30 هیات عمومی دیوانعالی کشور رسیدگی به دعوی ابطال سند مالکیت و انتقال ملک به دولت مستلزم آن است که دیوان عدالت اداری مقدمتاٌ به شکایت از تصمیم و اقدام سازمان راه و شهرسازی در استفاده از طرح تملک رسیدگی کند… بنابمراتب دعوی به نحو مطروحه اصولاٌ قابلیت استماع نداشته و دادنامه تجدیدنظرخواسته که از حیث نتیجه و استدلال منطبق با قرار است این دادگاه مستنداٌ به مواد 2 ، 299 و 403 قانون آئین دادرسی مدنی با تلقی آن به قرار عدم استماع دعوی آن را تائید مینماید این رای قطعی است.
همانطور که از دادنامه تجدیدنظر می توان فهمید به موجب رای وحدت رویه 544 دیوان عالی کشور ، با وجود اینکه دعوی ابطال سند دولت ، مستقلا قابل طرح و استماع است ، دعوی ابطال سند دولت نسبت به اینگونه اراضی که در پی رای کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری صادر شده باشد ، در صورتی قابلیت استماع دارد که قبلا رای کمیسیون ماده 12 ابطال شده باشد ، زیرا با اعتبار رای کمیسیون ماده 12 دولت مجددا می تواند متکی به رای مذکور اقدام به اخذ سند مالکیت از اداره ثبت بنماید .البته لازم به ذکر است که می توان همزمان با طرح دعوی اعتراض به رای کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری دعوی ابطال سند را نیز مطرح کرد .این شیوه می تواند شیوه صحیحی باشد لیکن برخی قضات عقیده دارند ابطال سند نتیجه ابطال رای کمیسیون است ، در نتیجه زمانی می توان ابطال سند را مطالبه کرد و به آن رای داد که رای دادگاه مبنی بر پذیرش دعوی اعتراض به رای کمیسیون و نقض آن قطعی شده باشد .
بدون دیدگاه