دعوی رفع تصرف عدوانی دعوایی است که تنها متصرف می تواند اقدام به طرح آن نماید و به هیچ وجه شخص غیر متصرف این امکان را ندارد حتی اگر مالک غیر متصرف باشد. مالک غیر متصرف می تواند از دعاوی چون خلع ید بهره ببرد.
برای توضیح بهتر این موضوع توضیحاتی در خصوص این دعوی بیان می شود:
دعوای رفع تصرف عدوانی به دو صورت حقوقی و کیفری قابل طرح است و در قوانین حقوقی و کیفری پیش بینی گردیده است. این دعوی توسط متصرف سابق مطرح می شود.
چه کسانی متصرف سابق محسوب می شوند؟
متصرف شخصی است که در ملک مورد دعوی سکونت داشته و به هر دلیلی پس از خروج از آن،شخص دیگری در ملک ساکن شده است که مالک با سند رسمی نیست.متصرف سابق می تواند مستاجر، منتفع از ملک و یا هر شخص دارای حق دیگری باشد. در واقع شخص غاصب امکان طرح دعوای رفع تصرف عدوانی را ندارد.
متصرف سابق نیاز به ارائه مدارک تصرف خود دارد؟
پاسخ بله است. متصرف بایستی تصرف خود را اثبات کند تا بتواند حق خود را به صورت قانونی مطالبه نماید. مدارکی که نیاز دارد از جمله قرارداد اجاره در مورد ملک استیجاری است ویا شخصی که به موجب مبایعه نامه مالک غیر رسمی و متصرف سابق ملک بوده است یا فرضا شخص سرایدار با ارائه قرارداد با مالک ملک می تواند به عنوان صاحب حق انتفاع اقدام به طرح این دعوی نماید.
آیا مدارک گفته شده در شکایت کیفری نیز نیاز است؟
بله درست است و در طرح این دعوی نیز، لازم است حق خود را در ملک مورد تصرف عدوانی اثبات نمایید.
در خصوص این موضوع دعوی کیفری سریع تر است یا حقوقی؟
بستگی به دادگاهی که دعوی را رسیدگی می کند دارد لیکن اصولا در این گونه دعاوی رفع اثر از جرم و تخلیه ملک سریع ترصورت خواهد گرفت ضمن اینکه این جرم جزء جرایمی است که مستقیما در دادگاه کیفری 2 رسیدگی خواهد شد و به دادسرا ارجاع نخواهد شد.
آیا متصرف ملک می تواند تقاضای مطالبه اجرت المثل نماید؟
در صورتی که حق تصرف او همچنان پابرجا باشد فرضا مستاجر در زمان تصرف عدوانی قرارداد اجاره اش منقضی نشده باشد، این امکان وجود دارد.
بدون دیدگاه