دعاوی مربوط به اراضی
زمین و ملک از گذشته مورد توجه بسیاری از مردم سرزمین ما بوده و است، این توجه موجب اختلافات بسیاری میان مردم شده و دعاوی متعددی به همراه داشته است؛ اختلافات در زمینه اراضی پس از انقلاب جمهوری اسلامی موجب گشت قوانین جدیدی وضع شود به نحوی که تبعات آن تا اکنون نیز در دعاوی قوه قضاییه خود نمایی می کند.
تواناییهای یک وکیل اراضی یا وکیل ملکی
وکیل اراضی یا ملکی پیش از هر چیز در امور مختلف حقوقی تجربه کسب کرده است و پس از گذشت چندین سال، اقدام به آغاز روند تخصصی شدن در حرفه خود نموده است بنابراین او در این عرصه بایستی توانایی دفاع در دعاوی گوناگون اراضی را داشته باشد.
دعاوی اراضی بسیار گسترده تر از آن است که به نظر می رسد بنابراین وکلای این عرصه بایستی نسبت به قوانین حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، قانون ملی شدن جنگلها و مراتع ،قانون اراضی شهری و کمیسون های مربوطه و بسیاری از قوانین مرتبط دیگر، از مهمترین دعاوی در این خصوص میتوان به دعاوی علیه منابع طبیعی، تغییر کاربری اراضی و باغات، دعاوی علیه زمین شهری و از این دست اشاره کرد.
البته دعاوی چون الزام به تنظیم سند رسمی، خلع ید و تصرف نیز در این مورد بوده و بسیار شایع هستند. بنابراین یک وکیل اراضی بایستی نسبت به این قوانین آگاهی و تسلط کافی را داشته باشد و از همه این ها مهم تر تجربه لازمه را داشته باشد که بتواند سریعترین مسیر را تا رسیدن به نتیجه مطلوب در پیش گیرد.
وکیل اراضی در تلاش است حقوق ضایع شده موکل را احیا نماید و یا مانع تضییع حقوق او شود.
اراضی در عالم حقوق به چه معناست؟
در موضوع اراضی آنچه حائز اهمیت است مسائل مربوط به زمین های بایر، دایر و یا موات می باشد؛ هر یک از انواع این زمین ها تعاریفی دارند و بالتبع قوانینی برای آن وضع شده است.
اراضی بایر: زمین بایر زمینی است که در آن عملیات زراعی انجام نگرفته باشد.
اراضی موات: اراضی موات زمینهای بایری است که ملک اشخاص نیست.
اراضی دایر: هر زمینی که از دایره شمول بالا خارج باشند و در واقع زمینهایی که به صورت مستمر و دائم مورد استفاده قرار گرفته اند. اگر این زمینها داخل در محدوده شهر باشد، دایر شهری و اگر خارج از محدوده باشند دایر کشاورزی نامیده میشوند.
اراضی که منابع طبیعی محسوب می شوند یکی از موضوعات مهم و قابل توجه در این عرصه است چرا که به موجب قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، هر گونه جنگل و مرتع جزء زمین های متعلق به منابع طبیعی محسوب میشود مگر اینکه تا یک تاریخ مشخصی که در این قانون معین شده، سابقه احیا داشته باشد و اینگونه میتواند ملک اشخاص محسوب شود. اگر هم داخل در محدوده شهر باشد باغ در نظر گرفته میشود و قواعد خاص خود را داراست.
این امور در مرحله ی اثبات بسیار پیچیده و تخصصی محسوب میشوند و دانستن قدم های اول برای طرح دعوی امری حائز اهمیت است.
دعاوی مرتبط با اراضی:
مالکیت بر اراضی مسئله حائز اهمیتی است که سالیان متمادی در مورد آن دعاوی متفاوتی مطرح شده است.
یکسری از این دعاوی در کمیسیونهایی چون موضوع ماده 12 قانون زمین شهری، کمیسیون ماده 20 آئین نامه اجرایی قانون ملی شدن جنگل ها و کمیسیون ماده 56 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع و سایر کمیسونهای مرتبط مطرح میشود و یکسری از آنها در دادگاه و همانطور که بایستی بدانیم چگونه این دعاوی را مطرح کنیم، مهم است که دادگاه صالح رسیدگی بدان را نیز بشناسیم. بدانیم که اگر دعاوی در کمیسیونها مطرح شود مرجع اعتراض کجاست و اگر در کمیسیون مطرح نشود چطور.
ویژگیهایی مهم یک وکیل اراضی:
بسیار حائز اهمیت است که وکیل اراضی از قوانین مربوط به کمیسیون ها و قوانین مرتبط با اراضی اعم از شهری و خارج از شهر اطلاع کامل داشته باشد زیرا این امر در طرح دعوای صحیح بسیار کمک کننده است.
یک وکیل متخصص در امور اراضی بایستی از نحوه شروع این دعوی اطلاع کامل داشته باشد تا با مستندات صحیح پیش برود و یا در دعاوی که شروع کننده نیست و در مقام دفاع اعلام وکالت می کند بداند با چه مدارکی در جلسه رسیدگی حضور یابد تا بتواند جلسه را به نفع موکل پیش ببرد. تجربه یک وکیل کاربری اراضی در این عرصه نقش بسیار تعیین کننده دارد زیرا در مواردی که لازم است می تواند قاضی شعبه را مجاب کند برای پیشبرد هر چه سریع تر دعوی دستورات لازم را صادر کند.
اطلاعات ثبتی و آشنایی با قوانین ثبتی نیز از دیگر موارد مهم است که یک وکیل اراضی باید بدان آگاه باشد.
برای انتخاب بهترین وکیل اراضی یا ملکی می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید.
سلام، وقت بخیر. یه سوالی برام پیش اومده ممنون می شم جواب بدین! اگر شخصی به وسیله وکالت ملک خود را به دیگری بفروشه آیا این انتقال با فوت فروشنده از بین میره؟
سلام
وقت بخیر
اگر شما شما علاوه بر وکالت نامه، یک مبایعه نامه هم اخذ کرده باشید، با در اختیار داشتن مبایعه نامه می توانید نسبت به دعوی الزام به تنظیم سند رسمی اقدام کنید ولی اگر مبایعه نامه در اختیار ندارید و صرفا یک وکالت دارید و با فوت موکل وکالت ازبین رفته، شما ناچار به اثبات مالکیت هستید
سلام.
اگر مستاجر ملک تجاری تغییر کاربری بده مکان تخلیه ملک وجود دارد؟
سلام
وقت بخیر
اگر مستاجر دارای سرقفلی هم باشد با تغییر کاربری این امکان برای موجر به وجود می آید!
سرکار خانم برای طرح دادخواست دستور فروش مال مشاع چه مدارکی مورد نیازه؟ ممنون می شم جواب بدین
سند مالکیت
گواهی عدم افراز
مدارک شناسایی خواهان
اگر مال مورد دعوی ارث باشد باید گواهی حصر وراثت نیز ضمیمه گردد
با سلام و وقت بخیر؛ چه ماده ای برای دفاع از ماده ۴۴ قانون مرتع داری مبنی بر اینکه اضافه بر پروانه چرا میدونید که باعث می شود تخلفی که منابع طبیعی برام کشیده کلا باطل گردد
شما تقاضای کارشناسی کنید تا کارشناس محدوده منابع طبیعی رو روشن کند و به این ترتیب مشخص خواهد شد که خارج از محدوده است.
سلام خدمت سرکار خانم سحابی. عزیزم برای اینکه حکم تخلیه بگیرم باید از چه مرجعی اقدام کنم؟
بایستی با در اختیار داشتن مدارک مالکیت و شناسایی با مراجعه به دفتر خدمات قضایی دادخواست خود را ثبت کنید تا حسب مورد به شورا و یا دادگاه ارسال کند.