یکی دیگر از مواد مهم در قانون جدید شوراهای حل اختلاف(دادگاه صلح) ماده 11 آن است.
اول اینکه به موجب این قانون در یک سری ازموضوعات حتی با توافق اشخاص امکان طرح آن در شورا وجود ندارد واینکه با تشکیل دادگاه صلح، شوراهای حل اختلاف دیگر صلاحیت رسیدگی به دعاوی اشخاص را ندارند مگر برای صلح و سازش. بنابراین شورا ها نقش میانجی گری دارند و نه رسیدگی به تنازع اشخاص، با این وصف در ماده 11 مقرر شده است که در مورد موضوعات زیر حتی اجازه سازش هم ندارند.
1)اختلاف در اصل نکاح، اصل طلاق، بطلان نکاح، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن، رجوع، نسب، ولایت قهری و قیمومت
2)اختلاف در اصل وقفیت و وصیت و تولیت
3)دعاوی راجع به حجر و ورشکستگی
4)دعاوی راجع به وجوه و اموال عمومی و دولتی و انفال
5)اموری که بهموجب قوانین دیگر در صلاحیت مراجع اختصاصی یا مراجع قانونی غیر دادگستری میباشد.
حال اگردرهر یک از موضوعات فوق الاشعار اختلاف و تنازعی رخ دهد چطور؟ در اینصورت این موضوعات هیچ یک در صلاحیت دادگاه صلح نیز نخواهد بود و بایستی در دادگاه عمومی مورد رسیدگی قرار گیرد.
دوم اینکه پرونده هایی که سابق در شورا رسیدگی می شد، ازاین پس در دادگاه صلح رسیدگی خواهد شد.
سوم اینکه، دعاوی کمتر از 20 میلیون تومان نیز در صلاحیت دادگاه صلح است لیکن همانطور که پیش از این گفته شد این دعوی تا 50 میلیون قطعی وغیرقابل تجدیدنظر است.
چهارم اینکه هزینه دادرسی در دادگاه صلح مطابق هزینه های دادرسی در دادگاه عمومی است.
پنجم هزینه دادرسی در شورای حل اختلاف و نه دادگاه صلح در دعاوی غیر مالی معادل دادگاه و در دعاوی مالی معادل 50 درصد هزینه دادرسی در دادگاه است.
ششم اینکه در صورتی که دعوی جهت صلح و سازش به شورا برود و در شورا گزارش اصلاحی صادر شود آیا این گزارش اصلاحی قابل اعتراض است؟
به موجب ماده 25 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1392
اعتراض طرفین پرونده به تصمیم شورا و نیز اعتراض ثالث نسبت به گزارش اصلاحی و تصمیم شورا قابل طرح در دادگاه صلح همان حوزه قضائی است و چنانچه تصمیم یا گزارش اصلاحی توسط مرجع رسیدگی به اعتراض نقض شود، مرجع مذکور موظف است راساً به پرونده رسیدگی و رای صادر کند.
تبصره- گزارش اصلاحی قطعی است. در صورتی که یکی از طرفین به دلیل عدم تطابق گزارش اصلاحی با توافق صورت گرفته، به گزارش اصلاحی اعتراض داشته باشد، با دستور دادگاه صلح اجرای گزارش اصلاحی متوقف و در همان دادگاه به اعتراض رسیدگی میشود.
این بدان معناست که به گزارش اصلاحی نمی توان اعتراض کرد بلکه تنها می توان در صورتی که با توافق حاصله تطابق ندارد بدان اعتراض نمود.
بدون دیدگاه