یکی از مسائلی که بسیاری از مردم را امروز روز درگیر کرده و زندگی شان را تحت تاثیر قرار داده است در خصوص جرم تغییر کاربری اراضی زراعی است که با هدف حفظ قابلیت کشاورزی اراضی زراعی و باغ ها در سال 1374 تصویب و در سال 1385 اصلاح شد.
مستند قانونی این جرم چیست؟
این جرم انگاری که در خصوص تغییر کاربری اراضی و باغ ها تعیین شده در ماده 3 قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374 همزمان با قانون فوق الذکر تصویب شده است.مجازات این جرم بدین شرح است: کلیه مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون که به صورت غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (۱) ماده (۱) این قانون اقدام به تغییر کاربری نمایند، علاوه بر قلع و قمع بنا، به پرداخت جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که مورد نظرمتخلف بودهاست و در صورت تکرار جرم به حداکثر جزای نقدی و حبس از یک ماه تا شش ماه محکوم خواهندشد.
نحوه استعلام وضعیت زمین چگونه است؟
اینکه منظور از کمیسیون ذکر شده در ماده 1 کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارتخانههای کشاورزی، مسکن وشهرسازی، جهاد سازندگی و سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری که در هر استان زیر نظر وزارت کشاورزی تشکیل میشود وتصمیمات کمیسیون مزبور که واجد آراء اکثریت اعضاء باشد معتبر خواهد بود و این کمیسیون موظف است ظرف مدت دو ماه از تاریخ دریافت تقاضا یا استعلام نسبت به صدور پاسخ اقدام نماید.
آیا امکان شکایت کیفری از طریق مراجع قضایی امکان پذیر است؟
پاسخ بله است.
آیا هر گونه تغییر در بهره برداری از اراضی زراعی و باغات به منزله وقوع جرم تغییر کاربری گفته شده است؟
پاسخ خیر است. در این خصوص دادنامه ای صادر شده است با این مضمون که اقدامی مصداق تغییر کاربری غیر مجاز اراضی زراعی و باغی است که موجب و منجر به ممانعت و بهره برداری و استمرار کشاورزی اراضی زراعی و باغی شود والا چنانچه اقدامات معموله فقط در حد احداث استخر ذخیره آب کشاورزی، موتورخانه و اتاقک کارگری و نگهبانی و دیوارکشی و امثال آن باشد این گونه افعال فی نفسه مصداق تغییر کاربری محسوب نمی شوند.
نکته:حتی اگر اداره شاکی نسبت به صدور حکم به قلع و قمع بنا در شکواییه خود مطلبی ننوشته باشد،صدور حکم به قلع و قمع بنای غیر مجاز به عنوان تکلیف قانونی، وظیفه دادگاه صادرکننده حکم کیفری است.
نمونه دادنامه جرم تغییر کاربری اراضی و باغات
*در خصوص تجدید نظر خواهی آقای ج. ض مدیر جهاد کشاورزی شهرستان … از دادنامه ۱۸ …. صادره از شعبه … دادگاه کیفری دو شهرستان … که در مقام رسیدگی به واخواهی از دادنامه غیابی شماره صادر و به موجب آن محکومیت غیابی آقای ل .ع فرزند م به اتهام تغییر کاربری غیر مجاز ارض زراعی واقع در روستای … به شماره پلاک ۹۸۱ بخش ۷ شهرستان …..از طریق ساخت و ساز اتاقک نگهبانی به میزان ۴۰ متر مربع به پرداخت جزای نقدی معادل ۱۲ میلیون ریال و قلع و قمع بنا و مستحدثات، نقض و حکم برائت صادر و شاکی در فرجه قانونی به این دادنامه اعتراض و پرونده به این دادگاه ارجاع شده است.
دادگاه مستفاد از ماده ۱ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها و بند (د) ماده ۱ آیین نامه اجرایی آن و تبصره ۱ دستورالعمل ماده ۱۰ آیین نامه اجرایی مزبور و دستورالعمل تعیین مصادیق تغییر کاربری غیر مجاز موضوع ماده ۱۰ قانون مربوط، اقدامی مصداق تغییر کاربری غیر مجاز اراضی زراعی و باغی است که موجب و منجر به ممانعت از تداوم تولید و بهره برداری و استمرار کشاورزی اراضی زراعی و باغی شود والا چنانچه اقدامات معموله فقط در حد احداث استخر ذخیره آب کشاورزی، موتورخانه و اتاقک کارگری و نگهبانی و دیوار کشی و امثال آن باشد این گونه افعال فی نفسه مصداق تغییر کاربری محسوب نمی شوند بلکه از جمله مصادیق اقدامات تکمیلی است که موجب بهینه سازی و حفاظت و صیانت از تولیدات بخش کشاورزی می باشد.
با این تقدیر دادنامه تجدید نظر خواسته موافق موازین و تشریفات قانونی اصدار یافته و بر مبانی استنباط و استدلال دادگاه بدوی خلل و خدشه ای وارد نیست و اعتراض با هیچ یک از جهات قانونی آن منطبق نیست بنابراین به استناد بند (الف)ماده ۴۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری با رد اعتراض دادنامه معترض عنه تایید و استوار می شود. رای صادره حضوری و قطعی است.
اگر نیاز به یک وکیل دعاوی ملکی برای دریافت مشاوره یا راهنمایی داشتید، بهتر است قبل از آن این مطلب را بخوانید. “وکیل دعاوی ملکی متخصص چه ویژگی هایی دارد؟ هزینه وکیل ملکی چقدر است؟“
سلام علیکم، چرا دادگاه براساس مرور زمان وحدت رویه ۸۲۲ خوانده تبرئه میشود درادامه اش چرا ۸۰درصد قیمت روز به جهادکشاورزی پرداخت شود مواد قانوني داریم
سلام
باید مدارکتان مطالعه شود
دادنامه صادره رو ارسال نمایید
دادنامه مبنی بر تبرئه شدن از جرم به علت اینکه این جرم آنی است مرور زمان آن سپری شده است.