یکی از متداول ترین دعاوی ملکی، دعاوی است که علیه زارعین و متصرفین زمین یا ملک مطرح میشود.مطمئنا حداقل یکبار در مورد نسق زراعی شنیده و یا دیده اید چرا که در کشور ما بسیار مرسوم است که اشخاص در زمین دیگری زراعت می کنند و بنا بر توافق محصول زمین بین ایشان تقسیم می شود.
۱.نسق زراعی چیست و چه کسانی در مورد آن صاحب حق محسوب می شوند؟
نسق زراعی در واقع حق مالکیت محصول زمین است و کشاورز به علت زراعت روی آن زمین، صاحب نسق محسوب می شود.کشاورزی که در زمینی که متعلق به او نیست اجازه کشت محصول دارد و با توجه به اینکه کشت محصول متعلق به او با زحمات او به بار نشسته است بنابراین اگر بین او و مالک زمین توافقی نباشد، او مالک محصول است که بدان نسق تعلق میگیرد و مالکی که بخواهد او را از زمین خود بیرون کند موظف است حق ناشی از نسق زراعی را به او پرداخت نماید.البته اگر کشاورز به صورت غصبی روی زمین زراعت کند موضوع متفاوت خواهد بود و در شماره بعدی در مورد آن مفصل با رای مطالبی گفته خواهد شد.
در این قسمت باور اشتباهی که وجود دارد این است که صاحب نسق،مالک زمین محسوب می شود و این درحالی است که چنین چیزی دور از قواعد و قوانین حقوقی است. اگر زمین مالکی داشته باشد با پرداخت حقوق مربوط به نسق با جلب نظر کارشناس امکان تخلیه و خلع ید را علیه صاحب نسق دارد.
مطلب حائز اهمیت دیگر در خصوص نسق زراعی:
رسیدگی به درخواست اصلاح نسق زراعتی صادره از جهاد کشاورزی،در صلاحیت شورای اصلاحات اراضی استان محل وقوع نسق است که این مطلب نیز در شماره بعدی با رای وحدت رویه و دادنامه مورد بررسی قرار میگیرد.
۲.باور اشتباه دیگر در مورد تصرف اراضی و املاک است که متصرف می تواند پس از سالیان متمادی مالک آن شود
بعضا زمین و یا املاکی وجود دارد که به دلیل موروثی بودن و یا اینکه صاحبین آن خارج از کشور هستند بدون نظارت مانده و اصطلاحا بدون صاحب تلقی می شوند که در مورد این زمین ها و یا املاک، دعاوی ملکی بسیار مطرح می شود چرا که اشخاص به اشتباه تصور میکنند با تصرف اینگونه املاک دیگر شخصی یارای مقابله با آنها را نداشته و به راحتی می توانند ملک را ،تصرف کنند و این در حالی است که علت اصلی وجود دعاوی متعدد همین اطلاعات ناقص در خصوص قوانین و قواعد حقوقی است.
بنابراین متصرف املاک و اراضی به ظاهر بدون مالک باید بداند که اگر مدعی نسبت به آن زمین و یا ملک وجود داشته باشد دعاوی حقوقی و کیفری علیه متصرف قابلیت طرح و رسیدگی دارد و نیز می تواند اجرت المثل ایام تصرف را از متصرف غیر قانونی مطالبه کند. یک سری از قطعات نیز وجود دارند که دولت ،مدعی می شود و در صورتی که مدعی دولت باشد نیز به همین صورت و با این تفاوت که طرف مقابل قدرت بیشتری دارد.
بدون دیدگاه